Zakład Wodociągów i Kanalizacji Łódź
JAKOŚĆ I TECHNOLOGIA
JAKOŚĆ I TECHNOLOGIA
taryfy_i_cenniki_podstrona.pngelektroniczne_biuro.jpg

JAKOŚĆ I TECHNOLOGIA / Twardość wody produkowanej przez ZWIK

Twardość wody jest właściwością wody wynikająca z obecności w wodzie składników mineralnych, głównie węglanów, wodorowęglanów, chlorków, siarczanów(VI) oraz krzemianów wapnia i magnezu.

Ogólna twardość wody jest parametrem wykorzystywanym przy ustawieniach wielu urządzeń AGD, głównie zmywarek i pralek.

Woda produkowana przez ZWiK Sp. z o.o. jest na pograniczu wody miękkiej i średniotwardej. Poniżej zostały zebrane średnioroczne wartości twardości łódzkiej „kranówki”.

 Twardość wody    
 jednostka  mg CaCO3/l  stopnie niemieckie D/H  Mmol/ dm3  Mval/dm3
 minmax  110 - 260  6,47-15,29  1,1 - 2,6  2,2 - 5,2
 wartość średnioroczna  199,0 - 209,0  11,71 – 12,30  1,99 – 2,09  3,98 – 4,18


Dane zawarte w powyższej tabeli opisują twardość ogólną wody, wyprodukowanej przez ZWiK Sp. z o.o. w II półroczu 2013 roku (wartości średnie).
 

Zakresy twardości wody

 woda  mg CaCO3/l  stopnie niemieckie D/H  Mmol/ dm3  Mval/dm3
 bardzo miękka 0 - 100 0-5,6  0 - 1  0 - 2
miękka  100 - 200  5,6-11,2  1 - 2  2 - 4
średnio - twarda 200 - 350 11,2-19,6  2 - 3,5  4- 7
twarda 350 - 550 19,6-30,8  3,5 - 5,5  7- 11
bardzo twarda >550 >30,8  >5,5  >11



zapisz wypisz
Zgadzam się na zasady prywatności serwisu www.zwik.lodz.pl
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych kontaktowych w celu kontaktu ze mną, na warunkach określonych w Zasadach prywatności.
ZWiK na YouTube
ZWiK na Facebook